NationalTurk yorumcusu Müslüm Gülhan’dan; Sneijder!.. NationalTurk yorumcusu ve Haliç Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Müslüm Gülhan, bugünkü “Sneijder” başlıklı yazısında Hollandalı yıldızı kaleme aldı…
NationalTurk yorumcusu ve Haliç Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Müslüm Gülhan’ın bu haftaki ‘Sneijder’ başlıklı yazısı;
Hollanda; futbol adına kendine seçmiş olduğu prensipleri doğrultusunda Avrupa’da ciddi bir ekol haline gelmiştir.
En önemli unsur ise toplumsal yapısına uygun genetik spor kodlamasıdır.
Futbol liglerine baktığınız zaman “asistan lig” konumunda sadece lejyoner futbolcu yetiştirme amaçlı bir programı başarıyla uygulamaya koymaktadırlar.
Sneijder’de bu program dahilinde yetiştirilmiş başarılı bir futbolcudur.
Ajax 180 maç, İnter 116 maç, Real Madrid 66 maç, Galatasaray 52 maç ve Hollanda Ulusal Takımı 97 maç oynamış.
Şampiyonlar Liginde 64 maç, Dünya Kupasında 11 maç oynamış bir oyuncu profiline sahip.
Oynadığı takımlarda oyuna ve takıma katkısı çok yüksek…
Her teknik adamın çalışabileceği donanım ve birikime sahip olan Sneijder; skora etki edebilecek özelliği ile oyunda kırılma etkisi olan bir oyuncudur.
Galatasaray içinde çok özel konuma sahip oyuncu profilini henüz kazanmammış olmasına rağmen, oyun içinde büyük bir kazanç olduğu düşüncesindeyim.
Her ne kadar Fatih Terim ile sorun yaşadıysa da özellikle bu sene Şampiyonlar Ligi ve Süper Ligde oynadığı oyun kalitesi çok öneliydi…
Oyun anlayışı ve kolektif kültürün kurgusunun sahada uygulamaya çalışması, hem yanında oynayan oyuncular açısından, hem de çok kötü oyun şablonuna sahip Süper Lig için önemli bir ayrıntıdır.
Özellikle Galatasaray’ın attığı gollerin çoğunda; Sneijder üzerinde kurulan organizasyon sayesinde olduğu sayısal olarak da ortadadır.
Oyun içinde sorumluluk almak ve takımı oyunda tutmak lider oyuncuların özellikleri içerisindedir. Bunu en iyi yapan Hagı ve Alex’di, Sneijder’de bu yapıya sahip oyuncudur, buradaki ayrıntı bu sorumluluğun ona hissettirilmesi ve ona değer verilmesidir.
Alex ile Aykut Kocaman arasındaki yıpranma süreci ve Fatih Terim’in liderlik sorumluluğunu kendinde tutup Sneijder’e vermeme çabası bu süreçlere kötü örnek olarak değerlendirilebilinir.
Sneijder gibi oyuncuları oyun içinde kullana bilmek; taktiksel olarak oyun kurgusu içinde onu kullana bilecek özellikler içermelidir. Ayrıntılar onun değerini daha fazla ortaya çıkmasına neden olur.
Mourinho bunu İnter’de çok iyi ortaya çıkardı, sanırım Sneijder’in en iyi performansını gösterdiği dönem de İnter’de oynadığı zaman dilimi olmuştu.
Mourinho ile Fatih Terim arasındaki farkı da Sneijder üzerinden çok iyi anlayabiliriz. Bizde imparator olmak ile Avrupa da düz vatandaş olmak arasındaki ayrıntı; başarı ile kazanılan kariyerin imparatorluk makamına feda edilmesi gerektiğidir.
Müslüm Gülhan / NationalTurk