FutbolGündem

Dopingle mücadelede işbirliği!..

Bali Balayı Turları

Dopingle mücadelede işbirliği!.. TMOK Dopingle Mücadale Komisyonu, ABD Dopingle Mücadele Komisyonu ile işbirliği protokolü yapmaya hazırlanıyor.

Türkiye, dopingle mücadelede önemli bir işbirliği protokolü yapmaya hazırlanıyor. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Dopingle Mücadele Komisyonu, ABD’li bisikletçi Lance Armstrong’un yakalanma sürecindeki ciddi çalışmalarıyla gündeme gelen ABD Dopingle Mücadele Komisyonu (USADA) ile işbirliği protokolü imzalayacak. Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener, yaptığı açıklamada, TMOK Dopingle Mücadele Komisyonu’nun özverili çalışmalarıyla yapılacak protokolün, dopingle mücadeleye hız kazandıracağını söyledi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın vereceği finansal destekle protokolün yakın zamanda hayata geçeceğini anlatan Erdener, “Bu işbirliği mücadelemize güç katacak. Protokol, sporcu ve antrenörlerin eğitimlerinin yanı sıra araştırma ve analiz çalışmalarını da içerecek. Bunun yanında sporcuların bire bir eğitim eğitim alabilecekleri bir proje de çok yakın zamanda uygulamaya konacak” dedi.

“Biz, daha bu eğitimin en başında sınıfta kaldık”

Türkiye’nin artık gerçekten “dopinge sıfır tolerans” politikası ile hareket eden ve temiz sporun yapıldığı örnek ülkelerden birisi olacağını ifade eden Erdener, “Dopingin iki temel öğesini kaçırmayacaksınız. Birincisi ve en önemlisi eğitim, ikincisi ise araştırma ve analiz. Sporcuya başarının ilaçla doğru orantılı olmadığı adeta ezberletmeliyiz. Biz bunda çok eksik kaldık” diye konuştu. Sporcuya başarının, iyi bir hazırlık, yeterli fiziki güç ve motivasyon ile ilgili olduğunun öğretilmesi gerektiğini vurgulayan Erdener, şöyle devam etti:

“Biz, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı’nın (WADA) kurallarını anlatmak ve uygulamakta çok geç kaldık. Düşünebiliyor musunuz, bizim sporcularımız, belirsiz saatlerde, habersiz numune alınmasından yakınabiliyor ama bu işin doğası bu zaten. Biz daha bu eğitimin en başında sınıfta kaldık. Tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye bu konuda kısa zamanda çok ciddi mesafe katetti. Bu alanda gerçekten örnek çaba gösteren ülkeler arasına girdik. Bunu, WADA Yönetim Kurulu’nda görev yapan bir insan olarak orada konuşulanlara istinaden söylüyorum.”

“İlk sorumlu, sporcuya en yakın kişi olan antrenördür”

IOC’nin dopingle mücadeleyi, terörle mücadele ile bir tuttuğunu belirten Erdener, “Gelecek yıl uygulamaya konacak yeni anti-doping kodu çok daha ağır koşullar içeriyor. Cezalar ve cezaların kapsam alanları genişliyor” dedi. Sporcularının dopingli çıkması gerekçesiyle Türkiye Atletizm Federasyonu Disiplin Kurulu tarafından farklı sürelerle cezalandırılan antrenörlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdener, “Yeni koda göre artık sadece antrenörler değil menajerler, kulüp yöneticileri hatta aile bireyleri dahi sorumlu tutulabilecek. Eğer 15-16 yaşında bir sporcu dopinge başvuruyorsa bunu tamamen kendi iradesiyle yaptığını düşünmek saflık olur. Bence burada ilk sorumlu, sporcuya en yakın kişi olan antrenördür” ifadelerini kullandı.

Alptekin’in CAS’taki davası

Uğur Erdener, olimpiyat şampiyonu milli atlet Aslı Çakır Alptekin’in, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi’ndeki (CAS) davası ile ilgili de şunları söyledi:

NationalTurk Haber

“CAS bir hukuk platformu. Aslı’nın orada nasıl savunulacağını, nasıl bir tezle gittiğini bilmiyorum ama gönlüm tabii ki Aslı’nın madalyasının hem kendisine hem de ülkemizde kalmasını ister. Bu hepimizin ortak arzusu ancak CAS’ta çok iyi donelerle savunma yapmak gerekir. Aslı’nın savunması çok tutarlı ve doğru bir zeminde yapılmalı. Aksi takdirde CAS’ın bu alanda çok katı olduğunu bilmeliyiz.”

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF), dopingli olduğunu iddia ettiği ancak Türkiye Atletizm Federasyonu Disiplin Kurulu tarafından ceza tayinine gerek görülmeyen Alptekin için geçen ay CAS’a başvurmuştu.

USADA

Bağımsız bir dopingle mücadele komisyonu olan USADA, faaliyetlerine 1 Ocak 2000’de başladı. Amerikalı sporcuların dopingten uzak kalmasını sağlamak ve hileden arınmış temiz organizasyonlarda yarışma haklarını korumak, dürüst sporu ve fair-play ruhunu yaşatmak amacıyla kurulan komisyonun başkanlığını Amerikalı eski olimpiyat şampiyonu atlet Edwin Moses yapıyor. 2012 Londra Olimpiyatları’na 4 yıllık bir plan çerçevesinde hazırlanan USADA, 2008-2012 yılları arasında Amerikalı atletlerin temiz kalmasını sağlamak için 90 binden fazla test yaptı. Antrenör, sporcu, öğrenci, aile bireyleri ve çocukların bulunduğu 140 binden fazla kişiye eğitim veren komisyon, tüm bu çalışmalar için toplam 13 milyon dolar harcadı. USADA, 2016 Rio Olimpiyatları’na da aynı şekilde hazırlanan ve güncellenen 4 yıllık bir plan dahilinde hazırlanıyor.

ABD’li bisikletçi Lance Armstrong’un dopingten yakalanma sürecinde Uluslararası Polis Teşkilatı (İNTERPOL) ile işbirliği yapan USADA, sporcunun, Fransa Bisiklet Turu’ndaki 7 şampiyonluğunu da içeren kariyeri boyunca nasıl doping yaptığını, 200 sayfalık bir raporla özetlemişti.

Bir yanıt yazın

Bali Otelleri
Back to top button