FutbolGündem

Diyarbakırspor, Amatör Lig’e düşme tehlikesi yaşıyor

Bali Balayı Turları

Diyarbakırspor, Amatör Lig’e düşme tehlikesi yaşıyor… Doğu ve Güneydoğu’nun ‘birinci lig’e çıkan ilk takımı Diyarbakırspor’da yaşanan sıkıntılı süreç devam ediyor. Bir zamanlar yeşil sahalarda fırtınalar estiren yeşil kırmızılı ekip, şimdilerde adeta kuru ekmeğe muhtaç hale düştü.

23 milyon liralık borcu sebebiyle transfer bile yapamayan kulüp, PTT 3. Lig 3. Grup’ta sondan ikinci sırada küme düşmeyi bekliyor. Deplasmana gidecek otobüs bulamayan, antrenmandan sonra duş alamayan, evden getirdiği sefer tasıyla karnını doyuran futbolcular, büyük bir çaresizlik yaşıyor. Kaptan Hasan İnce, takımın halini şu sözlerle anlatırken, “Çoğu arkadaşımız öğrenci, 20 yaş ve altı kategoride. Kimsenin cebinde bir yol parası dahi yok. Doğru düzdün duş alamıyoruz. Yemek bile çıkmıyor.” diye konuştu.

‘Diyarbakırspor neden bu hale geldi?’ sorusunun cevabının ise herkese ders olacak nitelikteki gerçeklerle dolu olduğu ifade edildi. Bugüne kadar 5 kez süper lige çıkan yeşil kırmızlı kulübün gelirleri sürekli eriyip gitmiş. Kasada para kalmayınca yüzler devlete dönmüştü.

‘Birlik, beraberlik, kardeşlik’ söylemlerinin her dönemde nakite dönüştüğü de belirtilirken, kulübün eski Basın Sözcüsü Suat Önen, sadece 2001-2009 yılları arasında Diyarbakırspor’a 103 milyon lira aktarıldığını vurguladı. Önen, şöyle devam etti:

“Takım rant kapısına döndü. Büyük bölümü valilik üzerinden aktarılan milyonlarca lirayı kulübün içindeki çeteler kullandı. Valilik parayı kesince de kimsenin takımla işi kalmadı.”

Tefecilerin eline düşen Diyarbakırspor’un bugün yönetiminin olmadığına da dikkat çekilirken, kulüp defterlerini inceleyen müfettişlerin hazırladığı 6 bin sayfalık raporun ise savcılığın önünde olduğu belirtildi. Sahte futbolcu transferinden usulsüz borçlandırmaya kadar onlarca iddia aydınlatılmayı bekliyor. Kulübe 500 milyar borç veren bir yöneticinin, parayı 6 milyon TL olarak tahsil ettiği, futbolcu transferlerinde ‘hortumlama’ yapıldığı, masrafların şişirildiği, federasyondan gelen paraların şahsi hesaplara aktarıldığı gibi iddialar dilden dile dolaşıyor.

ÖNEN: TEK SORUMLU RANT ÇETELERİ

Eski Basın Sözcüsü Suat Önen, Diyarbakırspor’un düzenli bir gelir kaynağının olmadığını da belirterek, “Açıkça söyleyeyim takımı valilik destekliyordu. Bu durum, ‘hazır para peşinde koşma’ alışkanlığı oluşturdu. Tabi bu para belli bir çevrenin hoşuna gitti.” diyerek, şunları söyledi:

“Kulübü rant kapısı olarak gördüler. Bir dönem, düzenli gelir getirsin diye kulübe dolmuş hatları verildi. Bu dolmuşlardan her ay 500 milyar para gelirdi. Ancak o hatları satarak para kazandılar. Kulüp düzenli gelirini kaybetti. Diyarbakırspor’a 2001’den 2009’a kadar 103 milyon TL aktarıldı. Bunun yüzde 90’ı valilikten geldi.

Tabi kimse denetim yapmayınca orada bir çark oluştu. Kulübü bir rant çetesi sardı. Valilik paranın takibini yapmadı. Doğru kullanılıyor mu kullanılmıyor mu, denetlenmedi. O paranın sorumluluğu hissedilmedi. Şimdi para musluğu kesilince herkes elini ayağını kesti. Kimse takıma talip olmadı. Kimse kulübün yanında değil.”

NationalTurk Haber

Eski Teknik Direktör Coşkun Demirbakan ise Diyarbakırspor’da göreve 2008’deki Kartepe’de kampında başladığını belirterek, şunları söyledi:

“Kulübün kadrosu yoktu. Yeni bir yapılanmaya giderek yeni bir takım oluşturduk. İlk yarı bitince devre arasında birçok futbolcu ile yollar ayrıldı. Mecburen yeni bir takım kurduk. Yani bir sezonda 2 takım kurduk. Kulübün bugünkü halinden yöneticiler sorumludur. Mesela yabancı topçu aldılar, kulüp ekonomik olarak zorlandı. Bunları planlayıp programlayacak bir yönetici yoktu. Futbolcuların verdiği emeği bazı insanlar lekelemek istedi.”

Diyarbakırspor Mali Sorumlusu İsmet Marsil ise yıllardır yapılan yanlışların olduğunu belirterek, “2009 yılında Bursaspor maçında yaşanan olaylarla çöküntü başladı. Yönetime gelen idareciler radikal kararlar yerine günü kurtarmaya yöneldiler.” dedi.

İsmet Marsil, yöneticilerin kendi şirketlerini yönettiği gibi Diyarbakırspor’u yönetmediklerini de belirterek, “Eğer yöneticiler kendi şirketleri gibi Diyarbakırspor’u yönetselerdi, bugün kulübümüz bu durumda olmazdı. Yöneticiler mali yönden dikkatli olsalardı bugün Diyarbakırspor’un bu kadar borcu olmazdı. Takımın şu anda yaklaşık olarak 23 milyon lira borcu var. Yönetici borçları futbolcu transferine engel değil. Ama sporcu ve hocaların alacakları sebebiyle federasyon transferi yasakladı. Şu anda 3 milyon nakit parayla takımın önündeki transfer engeli aşılır.” diye konuştu.

GİDİŞAT KÖTÜ, EKMEĞE MUHTAÇ KALDIK

Teknik direktör Fehmi Çağlar ise, takımla ilgili her şeyin ortada olduğunu belirterek, “Futbolcular ellerinden geleni yapıyorlar. Maddi problemler çözülse iyi olur. Futbolcu yönetimini görür. Biraz daha motive olurlar. Yönetim problemi çözülseydi daha iyi geleceğe hazırlanırdı. Maltepespor maçına gidemedik. Geriye kaldı bir hakkımız. Bir maça daha gidemezsek alt kümeye düşeceğiz. Bunu herkes biliyor.” dedi.

Takım Kaptanı Ali Yıldırım da yaptığı açıklamada, “Kulübün bu duruma düşmesinin sebebi, yanlış yapılan transferler boş yere para harcanması. O yüzden takım bu hale geldi. Bir yönetim yok. Birisinin bu takıma sahip çıkmasını istiyoruz. Bu takım sadece Diyarbakır’ın değil, tüm Güneydoğu’nun takımı. İnşallah Diyarbakırspor eski günlerine geri döner.” ifadelerini kullandı.

Futbolcu Hasan İnce de gidişatın küme düşmeye doğru gittiğini belirterek, “Bunun sebebi geçmişten kalma borçlar. Süper Lig’e çıkmak aslında sonun başlangıcı oldu. Yaklaşık 40-50 trilyon bir borç oluştu. O zaman yapılan yanlış transferler ve yöneticilerin yanlış politikası durumu bu hale getirdi.” dedi.

Gelenlerin fayda amaçlı gelmediği, yeme amaçlı geldiğini belirten Hasan İnce, “O yüzden takım gittikçe kötüleşti. Şimdi başımızda bir yönetim yok. Yemek çıkmıyor, doğru düzdün duş alamıyoruz. Bu memleketin ayıbıdır. Para almadan oynuyoruz. Bu forma için mücadele ediyoruz. Bu takımın ölmemesi için çalışıyoruz. Çoğu arkadaşımız öğrenci zaten, 20 yaş ve altı kategoride. Kimsenin cebinde yol parası yok. Takımda kaos var.” diye konuştu.

44 YILLIK SERÜVEN

Diyarbakırspor, iki ezeli rakip Diclespor ile Yıldızspor kulüplerinin 24 Haziran 1968 tarihinde birleşmeleriyle kuruldu. Yeşilini Dicle’den, Kırmızısını Yıldız’dan aldı. Amblemini ise kentle özdeşleşen kale surları ve karpuzdan kurdu.

Diyarbakırspor’un ilk başkanlığını dönemin Belediye Başkanı Nejat Cemiloğlu yaptı. Yaklaşık 7 yıl 3. Lig’de mücadele eden Diyarbakırspor, 1975-76 sezonunda şampiyon olarak 2. Lig’e yükseldi. Ertesi sene 1. Lig’e yükseldi. Bu hızlı çıkış, dünya futbol tarihine geçti. Diyarbakırspor, 2 yıl içerisinde hiç ara vermeden 3. Lig’den 1. Lig’e yükselen Türkiye’nin ilk, dünyanın ikinci takımı oldu. (Dünya’da bu başarıyı ilk elde eden ekip, İngiltere’nin Nottingham Forest kulübüdür).

Uzun süre inişler çıkışlar yaşayan Güneydoğu ekibi, 2000-2001 sezonunda şehit Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ın vasiyetini yerine getirdi ve 14 yıllık hasretini dindirerek yeniden Birinci Lig’e ‘merhaba’ dedi. Diyarbakırspor, 2009 yılındaki olaylı Bursaspor maçından sonra hızla düşüşe geçti. 2009-2010 sezonunda Bank Asya 1. Lig’e, ardından 2. Lig’e ve son olarak PTT 3. Lig’e düştü.

Yükseliş gibi çöküş de hızlı oldu. 17 haftalık lig mücadelesinde 2 galibiyet, 3 beraberlik ve 12 mağlubiyet alan Diyarbakırspor, şu anda sondan ikinci sırada. Spor severler, yeşil kırmızılı ekibin Bölgesel Amatör Lig’e düşmemesi için dua ediyor. Deplasmana bile gitmekte zorlanan Diyarbakırspor Kulübü, şimdi kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

Bir yanıt yazın

Bali Otelleri
Back to top button