AİHM Net: “TFF Tarafsız Değil”
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi açılan davada Trabzonspor'un itirazı sonrasında kararını yeniden netleştirdi: TFF tarafsız değil.
Futbolcu Ömer Kerim Ali Rıza ve eski hakemlerden Serkan Akal’ın açtığı davada AİHM “TFF tarafsız değil” kararını yineledi.
Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) kurullarının tarafsız olmadığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından bir kez daha onaylandı.
Hatırlanacağı gibi eski Trabzonsporlu futbolcu Ömer Kerim Ali Rıza ve eski yan hakem Serkan Akal AİHM’ye dava açmış ve mahkeme 28 Ocak 2020’de TFF kurullarının bağımsız olmadığı yönünde karar vermişti.
AİHM, TFF’nin yaptığı itiraz başvurusunu değerlendirmeye bile almayarak reddetti.
Bu kararla birlikte Tahkim Kurulu, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Uyuşmazlık Çözüm Kurulu ve Hukuk Kurulu gibi TFF kurullarının bağımsız olmadığı da hukuken nihai olarak karar altına alındı.
“TFF Bağımsız Değil” / Ne Olmuştu?
2006’da Trabzonspor’a transfer olan futbolcu Ömer Kerim Ali Rıza, 2008’de sözleşmesi devam ederken bordo mavililerden ayrılıp İngiltere’ye döndü. TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu’na giden olayda kurul futbolcunun sözleşmesini haksız şekilde feshettiğine karar verdi. Ömer Rıza’nın Trabzonspor’a tazminat ödemesine hükmeden kurul, oyuncuya ayrıca 4 ay men cezası verdi. Rıza’nın yaptığı başvuru sonrası Tahkim Kurulu, tazminat miktarını düşürürken, men cezasını kaldırdı.
Ancak Ömer Rıza daha sonra olayı FIFA Uyuşmazlık Çözüm Dairesi’ne taşıdı. Rıza’nın Türkiye’de Türk vatandaşı olarak oynadığı gerekçe gösterilerek FIFA konuyu gündemine almadı. Daha sonra ise CAS’a başvuran Ömer Rıza buradan da istediğini alamadı. İsviçre Federal Mahkemesi de CAS’a destek verince Rıza, bu kez İsviçre’ye karşı AİHM’e ayrıca başvurdu. AİHM ise hem bu başvuruyu hem de Rıza’nın kendisine yaptığı ayrıca başvuruyu tek dosyada birleştirip ele aldı.
AİHM, bu arada kararında Ömer Rıza’ya 12 bin 500 Euro manevi tazminatla birlikte, 6 bin 975 Euro’luk masrafının da karşılanmasına hükmetti.
Ömer Kerim Ali Rıza, Tahkim Kurulu üyelerini belirleyen TFF Yönetim Kurulu’nun ağırlıklı olarak profesyonel futbol kulüplerinin temsilcilerinden müteşekkil olduğunu ve bu nedenle Tahkim Kurulu’nun oyuncularla kulüpler arasındaki uyuşmazlıklarda önyargılı tasarrufta bulunduğundan şikâyetçi olmuş; bağımsız ve tarafsız bir yargı tarafından adil şekilde yargılanmadığını ileri sürmüştü.
Eski hakem Serkan Akal da klasman düşürüldüğü için AİHM’ye başvurmuştu. Klasman düşürüldükten sonra Akal’ın Tahkim Kurulu’ndan yaptığı duruşmalı yargılama talebi reddedildi. İç spor hukuku kanallarından sonuç alamayan Akal da konuya AİHM’e kadar taşımıştı.
AİHM verdiği kararla TFF kurullarının görev sürelerinin ve görevden alınma kriterlerinin belli olmadığını bir kez daha vurgulamış oldu.
Her ne kadar TFF, AİHM’in verdiği karara itiraz etmiş olsa da daha önce yaptığı açıklamada, gerekli düzenlemeleri yapmak üzere çalışmalara başlanacağını açıklamıştı.
AİHM kararlarının ardından TFF’nin mevzuatta değişikliğe gitmesi bekleniyor.